Kurczak z brokułem, marchewką i fasolką szparagową w kremowym sosie


Proste danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami. Całości smaku nadaje kremowy sos na bazie śmietanki. Dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni z głowy :). Smacznego!


kurczak z brokulem marchewka i fasolka szparagowa w kremowym sosie z ryzem


PRZEPIS NA KURCZAKA Z BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWA W KREMOWYM SOSIE
(6 porcji)


Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
½ małego brokułu
1 duża marchewka
150 g żółtej fasolki szparagowej
½ cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki
500 ml wywaru warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Jak przygotować kurczaka z brokułem, marchewką i fasolką szparagową w kremowym sosie :
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł pokroić na malutkie różyczki. Marchew obrać i pokroić w słupki. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty, dodać pokrojoną pierś z kurczaka, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż wszystkie kawałki mięsa zmienią kolor. Wówczas wrzucić brokuł, marchewkę i fasolkę szparagową, zalać wywarem warzywnym, dodać szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Kremówkę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się kurczaka z warzywami jednocześnie mieszając w garnku. Zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz