Proste danie
jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami. Całości smaku nadaje kremowy sos na
bazie śmietanki. Dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem.
Można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni z głowy :). Smacznego!
PRZEPIS
NA KURCZAKA Z BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWA W KREMOWYM SOSIE
(6
porcji)
Składniki
:
1 podwójna pierś z
kurczaka
½ małego brokułu
1 duża marchewka
150 g żółtej fasolki
szparagowej
½ cebuli
1 łyżeczka słodkiej
papryki
500 ml wywaru
warzywnego
100 ml śmietanki
kremówki
1 łyżeczka mąki
pszennej
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Jak
przygotować kurczaka z brokułem, marchewką i fasolką szparagową w kremowym
sosie :
Piersi z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł pokroić na malutkie różyczki. Marchew obrać
i pokroić w słupki. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na
mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku rozgrzać
olej, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty, dodać pokrojoną pierś z
kurczaka, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż wszystkie kawałki
mięsa zmienią kolor. Wówczas wrzucić brokuł, marchewkę i fasolkę szparagową,
zalać wywarem warzywnym, dodać szczyptę soli, doprowadzić do zagotowania,
zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Kremówkę
wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się kurczaka z
warzywami jednocześnie mieszając w garnku. Zagotować, wyłączyć palnik. Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz