Dorada to bardzo
smaczna ryba, ma białe, zwarte i soczyste mięso. Jest łatwa w przyrządzeniu i
nie potrzebuje wielu przypraw, żeby doskonale smakować! Wystarczy sól, pieprz, plaster cytryny i
ulubione zioła, ja dodałam rozmaryn, ale będzie też pasował tymianek lub natka
pietruszki.
PRZEPIS
NA PIECZONĄ DORADĘ
Składniki
:
2 dorady
4 gałązki rozmarynu
2 plastry cytryny
sól, pieprz
Jak
zrobić pieczoną doradę :
Rybę należy
wypatroszyć, dokładnie oczyścić w środku, następnie usunąć łuski. Dokładnie
opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Całą rybę w środku i
na zewnątrz z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka
włożyć po 2 gałązki rozmarynu i plaster cytryny przekrojony na pół. Każdą rybę ułożyć na kawałku papieru do
pieczenia, zawinąć w papilotkę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz