Proste placuszki z
cukinii z dodatkiem marchewki, podane z sosem ziołowym na bazie jogurtu
naturalnego. Pyszne! W sam raz na lekki, letni obiad lub kolację. Będzie do
nich pasował również sos czosnkowy lub tzatziki.
PRZEPIS
NA PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI Z SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM
(ok.
15 małych placków)
Składniki
:
1 cukinia (ok. 350 g )
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos
jogurtowo-ziołowy :
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego
koperku
sól, pieprz
Jak
zrobić placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym :
Marchewkę obrać.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dokładnie odsączyć,
najlepiej brać trochę warzyw w dłonie i mocno ściskać. Dodać jajko, wymieszać,
dodać mąkę i po szczypcie soli i pieprzu, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym
oleju smażyć małe placki (1 łyżka warzyw na 1 placek), po 2-3 minuty z każdej
strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotować sos : wymieszać
razem jogurt naturalny, majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, natkę pietruszki i
koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz