Smaczna, prosta
zapiekanka makaronowa z szynką, zielonym groszkiem i sosem serowym. Jest szybka
w przygotowaniu i dość sycąca. Największą filozofia jest przygotowanie sosu
beszamelowego. Z tym nie należy się spieszyć, polecam robić to na małym ogniu,
powoli, żeby w sosie nie zrobiły się grudki. Po inspiracje na inne zapiekanki
zapraszam tu – klik.
PRZEPIS
NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z SZYNKĄ, GROSZKIEM I SOSEM SEROWYM
(3-4
porcje)
Składniki :
250 g makaronu, u mnie
wstążki
100 g szynki
150 g mrożonego zielonego
groszku
2-3 łyżki parmezanu
Sos serowy :
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
150 g dojrzałego sera
cheddar
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką, groszkiem i sosem serowym :
Makaron ugotować al dente
(1-2 minut krócej niż czas podany na opakowaniu), odcedzić, przelać zimną woda,
odstawić. Szynkę pokroić w kwadraciki. Zielony groszek wsypać do miski, zalać
gorąca wodą, odcedzić po 5 minutach. Cheddar zetrzeć na tarce.
Następnie przygotować sos
: w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać,
następnie ciągle mieszając trzepaczką rózgową powoli wlewać mleko. Doprowadzić
do zagotowania, dodać ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszać aż cały ser się
rozpuści a sos zgęstnieje. Posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą
i pieprzem. Makaron wymieszać z szynką i groszkiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać gotowym sosem i ponownie wymieszać. Wierzch posypać parmezanem. Piec w
temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć
funkcję termoobiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz