Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą


Dzisiaj mam dla Was przepis na białą pizzę, z sosem na bazie kwaśnej śmietany i czosnku. Jest mniej popularna, ale tak samo smaczna! Biały sos idealnie pasuje do kurek, boczku i cebulki. Musicie spróbować! Jest kaloryczna, ale warta grzechu :).

biala pizza z kurkami boczkiem cebula

 PRZEPIS NA BIAŁĄ PIZZĘ Z KURKAMI, BOCZKIEM I CEBULĄ

(2 pizze 30x20 cm)



Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
100 ml letniej wody

Ciasto na pizzę :
375 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 ml letniej wody
1 łyżka oliwy

Sos :
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 ząbek czosnku
szczypta soli

Na pizzę :
200 g kurek
50 g boczku
½ cebuli
200 g startej mozzarelli
3 łyżki oliwy
sól, pieprz



Jak zrobić białą pizzę z kurkami, boczkiem i cebulą :

Najpierw przygotować ciasto : wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w małej miseczce, odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wodę i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki (niedużo! ciasto w trakcie wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni). Przełożyć z powrotem do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Sos : wymieszać śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i szczyptą soli. Kurki przesypać do miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut, następnie odsączyć na sicie i jeszcze przelać wodą, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Odstawić do osuszenia. Boczek pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić boczek, przesmażyć aż zacznie się lekko rumienić. Przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dołożyć do boczku. Ponownie rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić kurki (większe można wcześniej przekroić na pół). Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty (kurki powinny puścić wodę). Dodać do pozostałych składników.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką (ok. 30x20). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozsmarować po 2 łyżki sosu, posypać mozzarellą, na niej ułożyć kurki, boczek i cebulę. Piec w temperaturze 250 stopni przez około 12 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz