Dzisiaj mam dla Was
przepis na białą pizzę, z sosem na bazie kwaśnej śmietany i czosnku. Jest mniej
popularna, ale tak samo smaczna! Biały sos idealnie pasuje do kurek, boczku i
cebulki. Musicie spróbować! Jest kaloryczna, ale warta grzechu :).
(2
pizze 30x20 cm)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
na pizzę :
375 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
Sos
:
4 łyżki kwaśnej
śmietany 18%
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Na
pizzę :
200 g kurek
50 g boczku
½ cebuli
200 g startej mozzarelli
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić białą pizzę z kurkami, boczkiem i cebulą :
Najpierw przygotować ciasto
: wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w małej miseczce, odstawić na 15
minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wodę i gotowy zaczyn.
Wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 5
minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki (niedużo! ciasto w trakcie
wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni). Przełożyć z powrotem do miski, zakryć
kuchenną ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. W tym czasie
przygotować pozostałe składniki.
Sos : wymieszać
śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i szczyptą soli. Kurki przesypać do miski,
zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut, następnie odsączyć na sicie i
jeszcze przelać wodą, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Odstawić do
osuszenia. Boczek pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić boczek, przesmażyć aż zacznie się lekko
rumienić. Przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, wrzucić
cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dołożyć do boczku. Ponownie rozgrzać 1 łyżkę
oliwy i wrzucić kurki (większe można wcześniej przekroić na pół). Oprószyć solą
i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty (kurki powinny puścić wodę). Dodać do
pozostałych składników.
Wyrośnięte ciasto
wyłożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą cienko
rozwałkować na blacie podsypanym mąką (ok. 30x20). Przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozsmarować po 2 łyżki sosu, posypać
mozzarellą, na niej ułożyć kurki, boczek i cebulę. Piec w temperaturze 250
stopni przez około 12 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz