Pyszne drożdżowe
bułeczki z dodatkiem puree z dyni. Maja piękny kolor i świetnie smakują i z
dodatkami wytrawnymi typu : szynka czy ser i na słodko, na przykład z powidłami
śliwkowymi i szklanką kakao lub dobra kawą. Obowiązkowe do upieczenia jesienią
:). Tutaj – klik, znajdziecie przepis, jak zrobić puree z dyni.
PRZEPIS NA BUŁKI DYNIOWE
(8
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
175 ml letniego mleka
Ciasto
:
425 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 g puree z dyni w
temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy
Dodatkowo
:
jajko
pestki dyni
Jak zrobić bułeczki dyniowe :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce i odstawić na 10-15 minut. Do
większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, puree z dyni i
oliwę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć
kuchenną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie
przełożyć ciasto na blat, będzie lekko lepiące, można obsypać je z wierzchu mąką.
Podzielić na 8 kawałków. Każdy oprószyć mąką i uformować bułeczkę, zaciągając
ciasto do dołu. Układać je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką
i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować
rozmąconym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 190 stopni
przez około 20-25 minut. Jeśli bułki zaczną szybko się rumienić, należy je przykryć
kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz