Kolejny szybki chleb z
serii mieszanych łyżką. Niedawno pokazywałam Wam chleb wieloziarnisty mieszany
łyżką – klik. Dzisiaj przepis na chlebek przygotowywany w ten sam sposób, ale składający
się z mąki pszennej i płatków owsianych. To najszybszy chleb jaki robiłam,
piekę go zawsze kiedy brak mi czasu na długie wyrastanie. Ma sprężysty miąższ,
jest wilgotny i ma dobrze wypieczoną skórkę.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI MIESZANY ŁYŻKĄ
Składniki
:
500 g mąki pszennej typ
450 lub 650
1 łyżeczka soli
6 łyżek płatków
owsianych
450 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Jak
zrobić chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką :
Do dużej miski wkruszyć
drożdże, dodać cukier i wodę, wymieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
Następnie dodać płatki owsiane, mąkę i sól, ponownie wymieszać łyżką do
połącznia składników. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 30
minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia (25 cm), wyrównać wilgotną dłonią, wierzch można posypać płatkami
owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad
brzeg foremki. U mnie zajmuje to około 15 minut dlatego niedługo po przełożeniu
ciasta do keksówki już rozgrzewam piekarnik. Chlebek piec w temperaturze 220
stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć go z foremki, żeby
skórka lepiej się dopiekła. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Dziękuję Ci za ten przepis. Chlebek jest pyszny, a przede wszystkim szybki i łatwy do zrobienia 😁
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :), dziękuję za komentarz :)
UsuńPyszny,łatwy do zrobienia po prostu super !
OdpowiedzUsuń