To najprostszy i
najszybszy chleb jaki do tej pory przygotowywałam. Nie musicie nastawiać
zaczynu z drożdży, wystarczy wymieszać je z cukrem i wodą, od razu dosypać
pozostałe składniki, znowu wymieszać łyżką (nie potrzeba nawet miksera!) i
gotowe! Ciasto wyrasta w misce tylko 30 minut, następnie przekładamy je do
formy, w której wyrasta kolejne maksymalnie 30 minut (u mnie 15, czas
wyrastania w głównej mierze zależy od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu,
chlebek powinien wyrosnąć odrobinę ponad krawędź foremki, wówczas jest gotowy
do pieczenia). Całość łącznie z pieczeniem zajmuje niecałe 2 godziny! Trzeba go
jeszcze wystudzić i już można kroić, pyszny, domowy chlebek. Zajrzyjcie też na
inne przepisy na chleb - klik.
PRZEPIS NA CHLEB WIELOZIARNISTY MIESZANY ŁYŻKĄ
Składniki
:
450 g mąki pszennej typ
450 lub 650
50 g mąki pszennej typ
1850
½ szklanki otrębów pszennych
4 łyżki siemienia
lnianego
4 łyżki ziaren
słonecznika
1 łyżeczka soli
500 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Jak zrobić chleb wieloziarnisty mieszany łyżką :
W dużej misce wymieszać
razem drożdże, cukier i całą wodę. Dodać mąkę, otręby, siemię lniane, ziarna
słonecznika i sól. Ponownie wymieszać łyżką. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i
odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki o długości 30
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wilgotną dłonią. Odstawić na 15-30
minut. Chleb rośnie dość szybko, ja po przełożeniu go do formy od razu
rozgrzewam piekarnik i jak tylko się nagrzeje chleb już wystaje ponad krawędź
foremki. Wówczas idzie do pieca. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.
Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć go z formy, wówczas skórka będzie bardziej
chrupiąca.
Przepis łatwy i szybki, a chleb wychodzi przepyszny. Na stałe zagościł w mojej kuchni. Polecam bardzo 🙂
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ślicznie dziękuję za komentarz! Polecam do wypróbowania pozostałe przepisy na pyszne chlebki :) pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńCzy w przepisie mąka pszenna 1850 to po prostu mąka graham?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńChlebek przepyszny. Bardzo prosty przepis , to mój pierwszy chlebek i napewno będę go piekla często .Dziękuje za przepis Marysia
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam! :)
Usuńwitam czy drożdże w proszku można uzyc
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńSuper przepis.Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie za komentarz, smacznego! :)
Usuńpiekłam już 3 razy... chlebek wspaniały
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mąki żytniej zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam więc ciężko mi powiedzieć. Z samą żytnią typ 720 bym nie ryzykowała, jeśli już to z dodatkiem.
UsuńWSPANIALY !!!
OdpowiedzUsuńNa tym blogu jest wiele WSPANIALOSCI: chleb orkiszowy na zakwasie, zytni na zakwasie, pikle warzywne, etc... dlugo by wymieniac.
Moja australijska kuchnia zmienila sie w polska pomimo tego, ze maki u nas sa inne, bez symboli.
NAJLEPSZY BLOG KULINARNY !!!
Pozdrawiamy z Melbourne
Bardzo miło mi słyszeć, że przepisy się przydają! Życzę samych udanych wypieków! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo ciepły i smaczny blog, dziś tu trafiłam i widzę, że skorzystam z wielu przepisów :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być otręby owsiane albo zytni?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńForemka to keksowka czy forma do chleba?
OdpowiedzUsuńKeksówka.
UsuńA jakby przed drugim wyrastaniem nagrzać szklaną keksowke i ciasto przełożyć do gorącej to wyrośnie? Wtedy można by bez papieru pięć.
UsuńNie piekłam nigdy w szklanej więc nie podpowiem :/
UsuńChlebek przepyszny nie zrobiłem zdjęcia bo znikł jeszcze ciepły.Robilem z 450przennej i 2000 żytniej pelnoziarnistej
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że się udał i smakował! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo smaczny chlebek.
OdpowiedzUsuńSkuszony szybkością wykonaco nia i prostota przepisu zrobiłem chlebek mieszany łyżką wczoraj w nocy dziś rano gdy wszedłem do kuchni pol chleba już nie było a małżonka mówi nooo pyszny musi wejść na stałe do naszego jadłospisu
OdpowiedzUsuń