Pyszne, słodkie
korzenne ciasto z dodatkiem cukinii, rodzynek i orzechów włoskich. Samej
cukinii nie czuć, ale nadaje ciastu wilgotności. Dzięki niej ciasto jest mokre
nawet przez 3-4 dni. Idealne na drugie śniadanie, z całą pewnością doda energii.
Łatwo się kroi, nie kruszy się, można je zabrać w pudełku do szkoły lub pracy.
Jest dość słodkie, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków możecie
zmniejszyć ilość cukru o 25 g.
PRZEPIS
NA CHLEBEK CUKINIOWY
Składniki
:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki
muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
100 g masła
2 duże jajka
150 g cukru
350 g cukinii startej
na dużych oczkach (bez gniazd nasiennych)
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów
włoskich
Jak
zrobić chlebek cukiniowy :
Jajka ogrzać do
temperatury pokojowej – należy je wyciągnąć z lodówki na 2-3 godziny przed
rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Masło roztopić na małym
ogniu, odstawić. Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubijać mikserem na
wysokich obrotach przez około 4-5 minut, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Dodać
ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wlać przestudzone masło,
wymieszać łyżką. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę
muszkatołową i ponownie wymieszać łyżką. Na koniec wsypać rodzynki i drobno posiekane
orzechy, wymieszać i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (25
cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego
patyczka!). Wyciągnąć, dostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz