Smaczny, lekki gulasz
drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów.
Przygotowuje się go ekspresowo, to kolejne danie, które trafia do zakładki –
szybkie obiady. Jeśli krojenie idzie Wam dość sprawnie, to będziecie mieli
gotowy obiad w niecałe pół godziny :). Taki gulasz świetnie smakuje z ryżem,
ale można go też podać z ziemniaczanym puree, ulubioną kaszą, makaronem czy ze
świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!
PRZEPIS
NA GULASZ DROBIOWY Z PIERSI KURCZAKA
(4
porcje)
Składniki
:
500 g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ puszki krojonych
pomidorów
300 ml wywaru
warzywnego
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki słodkiej
papryki
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
1 łyżeczka mąki
pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
sól, pieprz
Jak
zrobić gulasz drobiowy z piersi kurczaka :
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić
większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w
plastry. Bulion podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć
przez 2 minuty. Dodać kawałki kurczaka, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostra
papryką. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać paprykę, krojone
pomidory i zalać bulionem. Doprawić szczyptą soli, zagotować, zmniejszyć ogień
i gotować pod przykryciem przez 8 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać
z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go
mieszając. Ponownie doprowadzić do zagotowania i ściągnąć z palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz