Do klasycznego kotleta
mielonego dodaję jedynie cebulkę, czosnek i majeranek, ale lubię go czasami
nieco urozmaicić i tak były już kotlety mielone z pieczarkami – klik a dzisiaj
pokażę Wam mielone z czerwoną papryką i natką pietruszki. Te dodatki dobrze pasują
i ciekawie wzbogacają smak kotletów. Z jakimi dodatkami Wam najbardziej smakują
mielone? Piszcie w komentarzach :).
PRZEPIS
NA KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI
(12
sztuk)
Składniki
:
500 g mielonej
wieprzowiny
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1 bułka
1 jajko
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej
Jak
zrobić kotlety mielone z papryką i natką pietruszki :
Mięso przełożyć do
miski. Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut, następnie odcisnąć i dodać do
mięsa. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę.
Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niedużą kostkę. Do mięsa dodać
cebulę, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, majeranek oraz sól
i pieprz. Dobrze wymieszać i formować kotlety. Następnie obtaczać je w bułce
tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz