Klasyczne kotlety rybne
z dodatkiem soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Ja przygotowuję je z
dorsza, ale tak naprawdę można użyć filetów z każdej ryby. Jeśli chcecie zrobić
je z mrożonych filetów, najpierw je rozmroźcie i dokładnie osuszcie na
papierowych ręcznikach. Kotleciki są proste i smaczne, można je podać z
ziemniaczanym puree albo frytkami i ulubionymi warzywami lub surówką.
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Z DORSZA
(
10 sztuk)
Składniki
:
500 g dorsza (bez skóry
i ości)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1 bułka
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo
:
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rybne z dorsza :
Dorsza zmielić w
maszynce do mielenia mięsa. Skropić sokiem z cytryny. Dodać natkę pietruszki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Bułkę namoczyć przez 10 minut w zimnej
wodzie. Następnie odcisnąć, dodać do ryby. Wbić jajko, wymieszać łyżką, następnie
dodać 4-5 łyżek bułki tartej, tak aby masa dobrze się kleiła w dłoniach. Uformować
kotlety, każdy obtoczyć z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju, na rumiano z obu stron.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Bardzo smaczne kotlety, moje ulubione! Dzieciom również bardzo smakują.
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń