Najlepsze placki z dyni
w wersji wytrawnej! Dynia cudownie smakuje z dodatkiem słonego sera feta i
koperku. Do placków używam najbardziej popularnej i najłatwiej dostępnej dyni
hokkaido, która świetnie smakuje i na słodko i na słono, nadaje się do gotowania,
pieczenia i smażenia i ma cudowny, intensywnie pomarańczowy miąższ. W tym
przepisie wystarczy surową zetrzeć na tarce i dodać pozostałe składniki. Nie
trzeba jej wcześniej piec. Przypominam też podstawowy przepis na placki z dyni,
które można podać również na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi – klik.
PRZEPIS
NA PLACKI Z DYNI Z FETĄ I KOPERKIEM
(ok.
15 sztuk)
Składniki
:
500 g dyni hokkaido
2 duże jajka
5 łyżek mąki pszennej
60 g sera feta (2
czubate łyżki)
1 łyżka posiekanego
koperku
Dodatkowo
:
olej do smażenia
Jak
zrobić placki z dyni z fetą i koperkiem :
Dynię pozbawić nasion i
obrać. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę
ponownie wymieszać (ilość mąki zależy od tego jak mokra jest dynia, jeśli placki podczas smażenia będą źle się przekładać na drugą stronę, należy dodać do ciasta więcej mąki). Na koniec dodać pokruszony ser feta i posiekany koperek,
delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju, smażyć małe
placki (1 łyżka = 1 placek) na rumiano z obu stron, po około 2-3 minuty z
każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Są bossskie ...!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam! :) Cieszę się, że smakowały :)
UsuńCzy mąkę można zastąpić mąką owsianą?
OdpowiedzUsuńNie pracowałam nigdy z mąką owsianą więc niestety nie wiem.
Usuń