Placki z dyni


Delikatne w smaku, puszyste placki z dyni na słodko. Proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce. Wspaniale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych! Pyszny pomysł na śniadanie, obiad, deser lub kolację, która zasmakuje również najmłodszym :).

puszyste placki z dyni

PRZEPIS NA PUSZYSTE PLACKI Z DYNI
(ok. 12 sztuk)



Składniki :

1 pełna szklanka startej na małych oczkach dyni

2 jajka

3 łyżki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

olej do smażenia

cukier puder

powidła śliwkowe

 


Jak zrobić placki z dyni :

Startą dynię przełożyć do miski, dodać jajka i cukier, wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta na 1 placka, wyrównać. Smażyć na niedużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem i/lub z powidłami śliwkowymi.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz