Delikatne w smaku, puszyste placki z dyni na słodko. Proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba piec,
wystarczy surową zetrzeć na tarce. Wspaniale smakują z dodatkiem powideł
śliwkowych! Pyszny pomysł na śniadanie, obiad, deser lub kolację, która
zasmakuje również najmłodszym :).
PRZEPIS
NA PUSZYSTE PLACKI Z DYNI
(ok.
12 sztuk)
Składniki
:
1 pełna szklanka
startej na małych oczkach dyni
2 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki
pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
:
olej do smażenia
cukier puder
powidła śliwkowe
Jak
zrobić placki z dyni :
Startą dynię przełożyć
do miski, dodać jajka i cukier, wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do
pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju.
Nakładać po 1 łyżce ciasta na 1 placka, wyrównać. Smażyć na niedużym ogniu po 2
minuty z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem i/lub z powidłami
śliwkowymi.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz