Na pożegnanie lata prosty
sernik na zimno z twarogu. Do jego przygotowania używam dobrej jakości sera z
wiaderka. Ciasto jest smaczne, delikatne, jego kremowy smak przełamują owoce w
galaretce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy przechowywać je w lodówce i
wyciągnąć 10-15 minut przed podaniem.
PRZEPIS
NA SERNIK Z TWAROGU Z OWOCAMI I GALARETKĄ
Składniki
:
1 kg dobrej jakości
twarogu z wiaderka
125 g cukru pudru
1 łyżka esencji z
wanilii
2 łyżki żelatyny
100 ml zimnej wody
Dodatkowo
:
300 g owoców (np.
maliny i borówka)
1 galaretka krystaliczna
350 ml gorącej wody
Jak
zrobić sernik na zimno z twarogu z owocami i galaretką :
Twaróg wyciągnąć z
lodówki na 2-3 godziny przed przygotowywaniem ciasta, żeby ogrzał się do
temperatury pokojowej. Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać 100 ml zimnej
wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać na najmniejszym
ogniu (uwaga! żelatyna ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować bo straci
właściwości żelujące) cały czas mieszając. Ściągnąć, odstawić. Twaróg przełożyć
do miski, dodać cukier puder i esencję waniliową, krótko zmiksować na małych
obrotach. Następnie małą strużką wlewać żelatynę jednocześnie miksując na
niskich obrotach. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią
spożywczą. Wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej
wody, odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć i osuszyć. Po 2-3 godzinach ciasto
wyciągnąć z lodówki, ułożyć na nim owoce i zalać tężejącą już galaretką. Odstawić
do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz