Zupa tajska z kurczakiem i warzywami


Rozgrzewająca, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, warzywami i mleczkiem kokosowym. To jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup. Jest prosta, szybka i doskonale smakuje w zimny pochmurny dzień :).

zupa tajska
PRZEPIS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

(6 porcji)


Wywar :

1 litr wody

10 cm imbiru

15 liści kaffir

1 trawa cytrynowa

 

Składniki :

2 małe pojedyncze piersi z kurczaka

1 mała cebula

1 marchewka

150 g małych pieczarek

1 czerwona papryka

4 łyżki kukurydzy z puszki

300 ml mleczka kokosowego

2 łyżeczki żółtej pasty curry

1 łyżeczka zielonej pasty curry

2 łyżki sos rybnego

5 łyżek sosu sojowego

5 liści kaffir

1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego

 

Dodatkowo :

150 g makaronu ryżowego

kolendra/natka pietruszki

limonka

 


Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i warzywami :


Do małego garnka wlać 1 litr wody, dodać pokrojony na mniejsze kawałki imbir, liście kaffir. Łodygę trawy cytrynowej przekroić na pół, trzonkiem noża lekko rozgnieść twardszą część, wrzucić do garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut.


Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, wymieszać, Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy przygotować wedle informacji zawartej na opakowaniu.


W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pasty curry, smażyć razem przez pół minuty często mieszając. Dodać kurczaka, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Następnie do garnka wrzucić marchewkę i pieczarki, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zalać gotowym wywarem. Wlać sos rybny i 3 łyżki sosu sojowego. Dodać 5 liści kaffir. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać paprykę i kukurydzę, gotować kolejne 3-4 minuty. Mleczko kokosowe wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, ściągnąć z palnika. Zupę podawać z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Można skropić sokiem z limonki do smaku.

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


2 komentarze