Wywar
:
1 litr wody
10 cm imbiru
15 liści kaffir
1 trawa cytrynowa
Składniki
:
2 małe pojedyncze piersi
z kurczaka
1 mała cebula
1 marchewka
150 g małych pieczarek
1 czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy z
puszki
300 ml mleczka
kokosowego
2 łyżeczki żółtej pasty
curry
1 łyżeczka zielonej
pasty curry
2 łyżki sos rybnego
5 łyżek sosu sojowego
5 liści kaffir
1 łyżka oleju
kokosowego lub innego roślinnego
Dodatkowo
:
150 g makaronu ryżowego
kolendra/natka
pietruszki
limonka
Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i warzywami :
Do małego garnka wlać 1
litr wody, dodać pokrojony na mniejsze kawałki imbir, liście kaffir. Łodygę trawy
cytrynowej przekroić na pół, trzonkiem noża lekko rozgnieść twardszą część,
wrzucić do garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez
około 15-20 minut.
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego, wymieszać, Cebulę i
marchew obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Z
papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki. Makaron
ryżowy przygotować wedle informacji zawartej na opakowaniu.
W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju,
wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pasty curry, smażyć
razem przez pół minuty często mieszając. Dodać kurczaka, smażyć aż całe mięso
zmieni kolor. Następnie do garnka wrzucić marchewkę i pieczarki, smażyć przez
kolejne 2 minuty. Zalać gotowym wywarem. Wlać sos rybny i 3 łyżki sosu
sojowego. Dodać 5 liści kaffir. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać
paprykę i kukurydzę, gotować kolejne 3-4 minuty. Mleczko kokosowe wymieszać z
kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, ściągnąć z
palnika. Zupę podawać z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub natką
pietruszki. Można skropić sokiem z limonki do smaku.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Czy jeśli mam w domu czerwoną pastę curry to mogę ją dać zamiast zielonej?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń