Jesień w pełni, sezon
na dynie trwa. Dzisiaj pokażę Wam przepis na puszystą chałkę z dodatkiem puree
z dyni. Ma piękny kolor, dobrze wypieczoną skórkę, jest mięciutka i wspaniale smakuje z dodatkiem powideł
śliwkowych lub miodu. Do tego dobra kawa, herbata lub ciepłe mleko i smaczne śniadanie
gotowe :). Dla przypomnienia, przepis jak zrobić puree z dyni znajdziecie tu –
klik.
PRZEPIS
NA CHAŁKĘ DYNIOWĄ
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
600 g mąki pszennej
200 g puree z dyni
50 g cukru
szczypta soli
100 ml letniego mleka
50 g masła
1 jajko
Dodatkowo
:
1 jajko
sezam
Jak
zrobić chałkę dyniową :
Puree z dyni i jajko
powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na około 3
godziny przed rozpoczęciem przygotowywania chałki.
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki wymieszać razem w miseczce, odstawić na 10-15
minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do większej
miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, puree z dyni, mleko, rozpuszczone i
przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się
połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto w
miarę wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni. Może być lekko lepkie, ale nie
polecam podsypywać go mąką, można dodatkowo wysmarować dłonie kilkoma kroplami
oleju, co ułatwi wyrabianie. Następnie przełożyć ciasto z powrotem do miski,
przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym
czasie przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 3 równe części, każdą
lekko oprószyć mąką, zrobić z niej wałek i zapleść warkocz (jeśli nie wiecie
jak zapleść warkocz poszukajcie filmików na YouTube). Zaplecioną chałkę przełożyć
do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o długości 35 cm). Ponownie
odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut (powinna urosnąć do brzegu
foremki). Przed pieczeniem wierzch chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać
sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch
zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go kawałkiem folii
aluminiowej. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć chałkę z foremki, żeby lepiej
przypiec boki. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz