Chałka dyniowa


Jesień w pełni, sezon na dynie trwa. Dzisiaj pokażę Wam przepis na puszystą chałkę z dodatkiem puree z dyni. Ma piękny kolor, dobrze wypieczoną skórkę, jest mięciutka i wspaniale smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych lub miodu. Do tego dobra kawa, herbata lub ciepłe mleko i smaczne śniadanie gotowe :). Dla przypomnienia, przepis jak zrobić puree z dyni znajdziecie tu – klik.


chalka dyniowa


PRZEPIS NA CHAŁKĘ DYNIOWĄ


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
600 g mąki pszennej
200 g puree z dyni
50 g cukru
szczypta soli
100 ml letniego mleka
50 g masła
1 jajko

Dodatkowo :
1 jajko
sezam



Jak zrobić chałkę dyniową :
Puree z dyni i jajko powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na około 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania chałki.
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki wymieszać razem w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, puree z dyni, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto w miarę wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni. Może być lekko lepkie, ale nie polecam podsypywać go mąką, można dodatkowo wysmarować dłonie kilkoma kroplami oleju, co ułatwi wyrabianie. Następnie przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 3 równe części, każdą lekko oprószyć mąką, zrobić z niej wałek i zapleść warkocz (jeśli nie wiecie jak zapleść warkocz poszukajcie filmików na YouTube). Zaplecioną chałkę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o długości 35 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut (powinna urosnąć do brzegu foremki). Przed pieczeniem wierzch chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć chałkę z foremki, żeby lepiej przypiec boki. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz