Idealnie kruche ciasto
ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba
moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając
przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania
spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli
układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w
śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie
podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie
nadmiar soku. Smacznego!
PRZEPIS
NA CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ
Ciasto
kruche :
300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka
Owce
:
600 g śliwki węgierki
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Beza
:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
Jak
zrobić ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką :
Na blat przesiać mąkę, dodać
cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie
kawałki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do
lodów na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć
ciasto, podzielić na dwie części, jedną schować z powrotem do lodówki, drugą
wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar 25x30). Podpiec w
piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (cały spód powinien
być ładnie zarumieniony), wyciągnąć odstawić na bok.
Śliwki opłukać i
osuszyć. Poprzekrawać na pół, wyciągnąć pestki. Owoce posypać mąką ziemniaczaną
i wymieszać.
Białka umieścić w
suchej misce, dodać szczyptę soli i miksować na najwyższych obrotach aż
powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, chwilę miksować po
każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 1-2
minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód
wyłożyć owoce, układać je obok siebie, skórką do dołu. Na owoce wyłożyć bezę,
na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z lodówki. Piec w
temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo
rumienić przykryć go kawałkiem folii. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i
odstawić do wystudzenia.
wygląda tak obłędnie, mniam!
OdpowiedzUsuńWyszlo rozwalone i spod za bardzo zmokl od sliwek.. staralam sie robic wszystko zgodnie z przepisem. Spod byl podpieczony do zarumienienia.
OdpowiedzUsuńCzy na pewno spód był cały zarumieniony zanim zostały wyłożone owoce i czy zostały wymieszane z mąką ziemniaczaną? Tu gdzieś musiało coś pójść nie tak jak trzeba, bo ewidentnie owoce puściły sok i spód zamókł, jeśli byłby dobrze upieczony a owoce wymieszane z mąką to nie ma prawa się zdarzyć.
UsuńTak to racja, do ciasta kruchego tylko masło! Pozdrawiam :)
UsuńZawsze dodaje masło
OdpowiedzUsuń