Fantastyczne,
mięciutkie drożdżówki z dużą ilością nadzienia z jabłek, kruszonką i kwaskowym,
cytrynowym lukrem. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, jest dość rzadkie,
ale po wyrośnięciu gęstnieje. Po oprószeniu mąką bez problemu uformujecie
piękne drożdżówki! Jest przy nich trochę pracy, ale efekt jest tego wart.
Polecam do wypróbowania :).
PRZEPIS
NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI, KRUSZONKĄ I CYTRYNOWYM LUKREM
(8
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze
pokojowej
Nadzienie
z jabłek :
80 dag jabłek szara
reneta
garść rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
1 płaska łyżeczka
cynamonu
1 łyżka cukru
Kruszonka
:
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z
cytryny
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak
zrobić drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 15
minut. Masło do ciasta rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do
miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione masło, jajko i gotowy
zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut (ciasto będzie dość luźne,
po wyrośnięciu zgęstnieje). Następnie zakryć miskę kuchenną ściereczką i
odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie
przygotować jabłka : umyć je, obrać, poprzekrawać na cztery kawałki i pozbawić
gniazd nasiennych. Każdą cząstkę jabłka przekroić wzdłuż na pół i pokroić na
mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię. Wrzucić jabłka, rodzynki, dodać sok z
cytryny, wodę, cynamon i cukier. Smażyć na średnim ogniu przez
kilka-kilkanaście minut (do czasu aż jabłka zmiękną, a część z nich się
rozpadnie). W razie potrzeby podlać jeszcze odrobiną wody. Odstawić do
wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto
przełożyć na blat i całe oprószyć mąką, podzielić na 8 równych części. Z każdej
uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu, następnie dłonią spłaszczyć, na
koło o średnicy około 9 cm. Jeśli kawałki będą się lepiły do dłoni, można je
lekko oprószyć mąką. Układać je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. W środku
każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i
formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi posmarować
rozmąconym jajkiem. Do wgłębień włożyć przygotowane wcześniej jabłka.
Następnie przygotować kruszonkę
: wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać między palcami aż
powstaną okruchy. Gotową kruszonką posypać drożdżówki.
Piec w temperaturze 190
stopni przez około 15 minut (powinny wyraźnie się zarumienić). Wyciągnąć,
odstawić do przestudzenia. Następnie przygotować lukier : cukier puder
dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za gęsty dodać
odrobinę soku z cytryny, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Gotowym
lukrem polać drożdżówki. Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz