Nie przepadam za
tradycyjnymi flakami, za to oszukane flaczki z boczniaków to dla mnie strzał w
dziesiątkę! Ta zupa to nie tylko świetna alternatywa dla flaków mięsnych, to po
prostu smaczne, aromatyczne danie, które dobrze rozgrzeje w chłodny dzień. Jest
sycące, pełne warzyw, z dużą ilością grzybów, dobrze przyprawione. Są smaczne
zaraz po przygotowaniu, ale jeśli zrobicie je dzień wcześniej będą smakowały
jeszcze lepiej! Ja podaję je ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, tak
smakuje nam najbardziej. Polecam!
PRZEPIS
NA FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
(4
porcje)
Składniki
:
500 g boczniaków
1 l wywaru warzywnego
1 cebula
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki słodkiej
papryki
¼ łyżeczki ostrej
papryki
szczypta imbiru
szczypta gałki
muszkatołowej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela
angielskiego
sól, pieprz
Jak
zrobić flaczki z boczniaków :
Boczniaki przepłukać,
osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Marchew,
korzeń pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wywar
podgrzać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać
starte warzywa, smażyć kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec dodać
boczniaki i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Dodać majeranek, słodką i
ostrą paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu oraz liście
laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalać ciepłym wywarem, zagotować,
następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Na sam
koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku i doprawić jeszcze do smaku solą i
pieprzem. Odstawić na 15 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz