Ugotowanie idealnego
jajka na twardo jest ciut łatwiejsze niż ugotowanie jajka na miękko o czym pisałam
tutaj – klik. Trzeba przypilnować ile czasu gotują się jajka, jeśli będzie to
trwało zbyt krótko jajko nie zetnie się całe, natomiast jeśli zbyt długo wokół
żółtka pojawi się brzydka, ciemna otoczka. Jajko nie tylko wygląda mniej estetycznie,
ale też traci sporo walorów odżywczych i smakowych.
JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA TWARDO?
Jajka włożyć do garnka,
zalać zimną wodą i wstawić na palnik. Od momentu zagotowania wody, gotować je przez
8-10 minut. Po upływie tego czasu, ściągnąć z palnika, odlać wodę, w której
jajka się gotowały i ponownie zalać zimną wodą. Pozwoli to zatrzymać proces
gotowania i lekko schłodzi jajka. Po chwili jajka należy obtłuc i obrać.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz