To moja ulubiona wersja
kotletów mielonych. Dodatek sera cheddar sprawia, że rozpływają się w ustach!
Są mięciutkie i soczyste, ser dodaje ciekawego smaku. Jeśli nie macie pod ręką
sera cheddar, możecie użyć innego żółtego sera, najlepiej dość wyrazistego w smaku.
Dla tych, którym klasyczny mielony się już przejadł przypominam dwa inne
przepisy :
Smacznego!
PRZEPIS
NA KOTLETY MIELONE Z SEREM CHEDDAR
(10
kotletów)
Składniki
:
500 g łopatki
wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść startego sera
cheddar
1 bułka
1 jajko
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej
Jak
zrobić kotlety mielone z serem cheddar :
Bułkę namoczyć w wodzie
przez 10 minut. Mięso razem z namoczoną i odsączoną bułką zmielić w maszynce.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez
praskę, dodać do mięsa. Dodać ser, jajko, 1 łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki
pieprzu. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce
tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz