Krupnik to zupa, którą
bardzo często gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiaj pokażę Wam wersję
wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych
grzybów. Smakuje cudownie! Jest gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa. Grzyby
sprawiają, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Przy okazji przypominam
też przepis na tradycyjny krupnik na wywarze mięso-warzywnym – klik.
PRZEPIS
NA KRUPNIK Z GRZYBAMI
(6
porcji)
Składniki
:
2 ½ l wywaru warzywnego
30 g suszonych grzybów
6 łyżek kaszy
jęczmiennej perłowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
2 marchewki
500 g ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
1 liść laurowy
sól, pieprz
Dodatkowo
:
natka pietruszki lub
koperek
Jak
zrobić krupnik z grzybami :
Cebulę i czosnek obrać,
cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Pietruszkę, seler i marchew obrać i
zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę,
wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty, dorzucić starte warzywa i smażyć
razem kolejne 3 minuty. Zalać ciepłym wywarem, dodać ziele angielskie, ziarna
pieprzu, liść laurowy, suszone grzyby i szczyptę soli, doprowadzić do
zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Kaszę
wsypać do kubeczka i przepłukać. Po 20 minutach do garnka wsypać kaszę, gotować
kolejne 20 minut pod przykryciem. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w
kostkę, dodać do zupy. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Nakładać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz