Kolejny pomysł na super
szybki obiad lub ciepłą kolację. Pyszny makaron w kremowym sosie z serem
cheddar i szpinakiem. Do zrobienia w 15 minut. W tym przepisie świetnie
sprawdza się mrożony, rozdrobniony szpinak. Przeważnie mam go pod ręką, służy
do przygotowania właśnie takich szybkich, awaryjnych dań :).
PRZEPIS
NA MAKARON W SOSIE SEROWO-SZPINAKOWYM
(2
porcje)
Składniki
:
200 g makaronu, np. tortiglioni
lub penne
100 g mrożonego,
rozdrobnionego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 mały ząbek czosnku
125 ml śmietanki
kremówki
30 g sera cheddar
sól, pieprz
Jak
zrobić makaron w sosie serowo-szpinakowym :
Makaron ugotować według
instrukcji podanej na opakowaniu. W małym rondelku roztopić masło, dodać
zamrożony szpinak. Gotować na małym ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Wówczas
dodać wyciśnięty ząbek czosnku, dużą szczyptę soli i małą pieprzu. Gotować
przez 2 minuty. Następnie wlać śmietankę kremówkę i dodać starty ser. Mieszać
aż ser się rozpuści. Gotować 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą (nie żałować!).
Makaron nałożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, podawać od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz