Dzisiaj klasycznie –
pyszna polędwiczka w kremowym sosie kurkowym. Sekretem dobrze przyrządzonej
polędwiczki jest jej krótkie smażenie i nie rozbijanie tłuczkiem. Mięso lekko
rozgniatamy placami i smażymy po 2, maksymalnie 3 minuty na stronę, na dobrze
rozgrzanej patelni. Wbrew pozorom to proste i przyjemne w przygotowaniu danie,
które świetnie sprawdzi się w ramach niedzielnego lub odświętnego obiadu :).
PRZEPIS
NA POLĘDWICZKĘ WIEPRZOWĄ W SOSIE KURKOWYM
(3
porcje)
Składniki
:
1 polędwiczka wieprzowa
sól, świeżo mielony czarny
pieprz
olej do smażenia
Sos kurkowy z tego
przepisu – klik.
Jak
zrobić polędwiczkę w sosie kurkowym :
Najpierw przygotować
sos z tego przepisu – klik. Z polędwiczki odciąć przerosty tłuszczu. Pokroić ją
na plastry o grubości około 1 ½ cm. Każdy plaster delikatnie rozpłaszczyć palcami,
oprószyć z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać
cienką warstwę oleju. Polędwiczki smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie przełożyć do gotującego się na małym ogniu sosu i zostawić jeszcze na
1-2 minuty. Ściągnąć z palnika, podawać od razu.
Bardzo lubię sos kurkowy, szczególnie z jakimiś kluskami. Ale z mięskiem też bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń