Szybki i bardzo prosty
sos kurkowy. Przygotowywany na maśle, z cebulką, czosnkiem i śmietanką. Można
go podać z makaronem, jako dodatek do placków czy dań mięsnych w towarzystwie
ziemniaków lub kaszy.
Składniki
:
200 g kurek
½ cebuli
1 mały ząbek czosnku
200 ml śmietanki
kremówki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki
kilka kropli soku z
cytryny
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Jak zrobić sos kurkowy :
Kurki przesypać do
miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka chwil. Odlać wodę, jeśli na grzybach
nadal są zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Następnie kurki osuszyć. Cebulę i
czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Na
patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty.
Dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 5 minut. Wlać śmietankę,
dodać natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu oraz kilka kropli soku z
cytryny. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec zagęścić : ½ łyżeczki
mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się
sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, posmakować, doprawić jeszcze solą i
pieprzem w razie potrzeby i ściągnąć z palnika.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz