Sos kurkowy


Szybki i bardzo prosty sos kurkowy. Przygotowywany na maśle, z cebulką, czosnkiem i śmietanką. Można go podać z makaronem, jako dodatek do placków czy dań mięsnych w towarzystwie ziemniaków lub kaszy.

sos kurkowy

PRZEPIS NA SOS KURKOWY



Składniki :
200 g kurek
½ cebuli
1 mały ząbek czosnku
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
kilka kropli soku z cytryny
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz


Jak zrobić sos kurkowy :

Kurki przesypać do miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka chwil. Odlać wodę, jeśli na grzybach nadal są zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Następnie kurki osuszyć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 5 minut. Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu oraz kilka kropli soku z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec zagęścić : ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Zagotować, posmakować, doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby i ściągnąć z palnika.  



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz