Ciasto
:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Wypełnienie
tarty :
200 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
150 ml śmietanki
kremówki 30%
2 jajka
garść sera cheddar
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Jak zrobić tarte z kurkami, cebulą i serem :
Najpierw przygotować
ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła
zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie,
wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do
lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim
formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w
temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć,
odstawić.
Kurki przesypać do
miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka chwil, następnie odsączyć. Jeśli na
grzybach nadal znajdują się zanieczyszczenia czynność należy powtórzyć.
Oczyszczone kurki osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę,
czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić
cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać kurki, oprószyć solą, pieprzem i
tymiankiem. Smażyć około 5 minut (aż cała woda wyparuje). Odstawić na bok. W
misce wymieszać śmietankę kremówkę z jajkami, dodać sporą szczyptę soli i
pieprzu oraz ser.
Podsmażone kurki z
cebulą i czosnkiem wyłożyć na podpieczony spód. Zalać mieszanką śmietanki,
jajek i sera. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut (tarta
powinna się lekko zarumienić). Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie
pokroić.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz