Pierogi z mięsem to
bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Jeśli użyjecie
proporcji z tego przepisu na rosół – klik, otrzymacie dokładnie 700 g mięsa do
przygotowania farszu do pierogów. Ja gotuję rosół wieczorem, a na drugi dzień
przygotowuję pierogi. Bardzo często spotykałam się z tym, że farsz w pierogach
był zbyt suchy. Jest na to prosta rada, po zmieleniu mięsa należy dodać tyle
rosołu, żeby masa była dość wilgotna. Rzadziej zdarza się, że masa po zmieleniu
jest dość rzadka, ale i na to jest sposób, wówczas należy ją przesmażyć aż
osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dobrze doprawić solą i pieprzem, nie
mogą się nie udać! Smacznego :).
PRZEPIS
NA PIEROGI Z MIĘSEM
(ok.
60 sztuk)
Ciasto
:
2 porcje ciasta z tego
przepisu – klik
Farsz
:
700 g mięsa z rosołu,
patrz przepis na rosół – klik
1 marchewka z rosołu
½ korzenia pietruszki z
rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
rosół
Jak
zrobić pierogi z mięsem :
Cebulę obrać i pokroić
w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestudzenia.
Mięso zmielić w maszynce, razem z podsmażoną cebulą, marchewką i korzeniem
pietruszki. Do masy dodać odpowiednią ilość ostudzonego rosołu, tyle, żeby nie
była sucha (jeśli masa przed dodaniem rosołu jest zbyt rzadka, nie dodajemy go
a samą masę należy przesmażyć aż osiągnie odpowiednią konsystencję). Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto według przepisu, rozwałkować na
podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka, na każde nakładać farsz i dokładnie
zalepiać. Układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej
się osolonej wody, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz