Proste ciasto pomarańczowe


Smaczne, bardzo proste w wykonaniu ciasto pomarańczowe. Przygotujecie je bez użycia miksera. Ma przyjemny cytrusowy aromat, jest wilgotne i pięknie pachnie! Jeśli lubicie takie ciasta, przypominam też przepis na równie smaczne ciasto cytrynowe - klik.


ciasto pomaranczowe


PRZEPIS NA PROSTE CIASTO POMARAŃCZOWE


Składniki :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
175 g drobnego cukru
100 ml oleju
3 duże jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego

Lukier pomarańczowy :
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy


Jak zrobić proste ciasto pomarańczowe :
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce umieścić skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Dodać olej, jajka i jogurt naturalny, wymieszać trzepaczką rózgową. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie przygotować lukier : w szklance wymieszać cukier puder i sok z pomarańczy (jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę soku z pomarańczy, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Polać ciasto.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz