Bułki grahamki


Kolejny przepis na domowe bułki, tym razem popularne i bardzo lubiane grahamki. Są zdrowsze bo przygotowywane z mąki z pełnego przemiału. Mają więcej błonnika, witamin i minerałów niż białe pieczywo. W środku są wilgotne, mają delikatną skórkę. Po więcej inspiracji na domowe pieczywo zapraszam tu – klik.


bulki grahamki


PRZEPIS NA BUŁKI GRAHAMKI
(8 sztuk)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
300 g maki pszennej typ 1850
150 g mąki pszennej typ 450 lub 650
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju

Dodatkowo :
mleko


Jak zrobić bułki grahamki :
Najpierw wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć kuchenną ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, obsypać z wierzchu mąką, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich również lekko obsypać mąką, żeby nie kleiła się do dłoni. Formować bułeczki zaciągając ciasto do dołu. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie bułki powinny być już ładnie wyrośnięte, wówczas należy posmarować je mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

10 komentarzy

  1. Czy mozna uzyc suchych drozdzy? Jesli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć drożdży instant, jeśli ma Pani standardowe opakowanie 7 g można dać całe. Nie robimy wówczas zaczynu, tylko suche drożdże wsypujemy do mąki, dodajemy do całości wodę, która miała iść do zaczynu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam Pani przepisy i czesto z nich korzystam. Nie wiem natomiast gdzie tutaj popełniam blad bo po uformowaniu na blasze one nie rosna, a rozlewaja sie na boki i traca ksztalt. Prosze o rade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm ciężko mi powiedzieć, te bułeczki są bardziej płaskie i mniej rosną niż te z innych przepisów. Czy w ogóle nie rosną i nie wychodzą?

      Usuń
  3. Po uformowaniu przed pieczeniem tylko przez chwile trzymaja ksztalt, a potem zamiast rosnac rozlewaja sie i robia sie płaskie. W piekarniku sie pieka, nie rosna i sa bardzo płaskie, nie da sie ich nawet przekroic przez to nie wychodza :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się upiec bułeczki w najbliższym czasie i dam znać czy w przepis nie wkradł się jakiś błąd :).

      Usuń
    2. Upiekłam je dzisiaj ponownie, bułeczki rzeczywiście podczas wyrastania rozlewają się, ale w piekarniku rosną, są niższe niż pozostałe bułki z innych przepisów, ale normalnie da się je rozkroić. Może proszę spróbować dać więcej drożdży, powiedzmy 5-10 g i zwrócić uwagę czy bułki są dobrze formowane : należy zaciągać ciasto do dołu, właśnie po to, żeby bułki dobrze wyrastały.

      Usuń
  4. Przepis super, Buleczki przeeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi też za pierwszym razem się udały i są suuuuper ale mam pytanko czy z tego całego ciasta można upiec chlebek zamiast bułek? Tylko ile piec..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można upiec chleb. Proszę wyrobić ciasto jak do bułek, zostawić do wyrośnięcia, następnie przełożyć do formy keksówki 25 cm i odstawić do wyrośnięcia mniej więcej do brzegu foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 45 minut :) Proszę dać znać jak wyszło :) Pozdrawiam! :)

      Usuń