Miękkie pierniczki


Pyszne, puszyste pierniczki, które rozpływają się w ustach! Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w lodówce przez całą dobę, w tym czasie gęstnieje. Weźcie to pod uwagę planując ich pieczenie. Wypróbowałam popularny w internecie przepis Kaeru z MniamMniam.pl. To był strzał w dziesiątkę, tyle osób zachwycało się pierniczkami z tego przepisu, nie mogli się mylić. Rzeczywiście są fantastyczne! Zrobiłam pierniki z połowy porcji, wyszło ich całkiem sporo bo aż cztery pełne blachy! Bardzo polecam!  



PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI
(4 blachy pierników)


Składniki :
500 g mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
200 g miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
125 g masła
100 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
1 ½ łyżeczki sody
2 białka
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka

Lukier :
1 ½ szklanki cukru pudru
4-5 łyżek gorącej wody


Jak zrobić miękkie pierniczki :
W misce wymieszać mąkę i kakao. W garnuszku umieścić miód i przyprawę korzenną, podgrzać aż składniki się połączą, dodać masło, ściągnąć z palnika, odstawić aż się rozpuści i całość wystygnie. Śmietanę umieścić w miseczce, dodać sodę, wymieszać. Białko wlać do suchej miski, ubijać na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana, wówczas dodawać po 1 łyżce cukru. Po każdym dodaniu miksować przez chwilę, na koniec powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia.  Dodać do mąki z kakao, wymieszać łyżką, dodać miód, wymieszać, na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto w tym czasie zgęstnieje. Po upływie doby należy je wyciągnąć, łyżką wyciągać po trochu, lekko ugniatać i rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie. Nie wałkować cienko, najlepiej tak na grubość 4-5 mm. Wykrawać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Przygotować lukier : wymieszać razem cukier puder i gorącą wodę (jeśli lukier jest za gęsty dodać więcej wody, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Polukrować pierniczki.

19 komentarzy

  1. Mam takie śmieszne pytanie czy Pani piecze w termoobiegu czy góra-dół ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można je przechowywać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas nie stały dłużej niż 7 dni, ale myślę, że do 10 dni na spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku :).

      Usuń
  3. A jaki miód? Sztuczny czy prawdzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zy zamiast smietany kwasnej moge oddac jogort lub kefir

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasto koniecznie musi leżeć w lodówce 24 h, bo zgęstniało już po 7/8 h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zgęstniało na tyle, że bez problemu można je rozwałkować i wycinać pierniki to oczywiście można wyciągnąć szybciej :). Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! Smacznego i wesołych Świąt! :)

      Usuń
  7. Super przepis tylko : "kakałem"?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można wsadzić ciasto do zamrażalnika na kilka godzin zamiast do lodówki na 24?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można sprawdzać czy ciasto zgęstniało i wyjąć jak już będzie gotowe do dalszej obróbki :), jeśli zgęstnieje szybciej to nie widzę problemu ;). Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Mam w piekarniku tylko opcje z termoobiegiem. Czy pierniczki wyjdą,? I jaka temperatura musi być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem i pilnować czasu, być może będzie trzeba wyciągnąć je troszkę szybciej, najlepiej zaglądać do nich i sprawdzać czy są już upieczone, pozdrawiam!

      Usuń