Pyszne, puszyste
pierniczki, które rozpływają się w ustach! Są mięciutkie od razu po upieczeniu.
Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w lodówce przez całą dobę, w tym czasie
gęstnieje. Weźcie to pod uwagę planując ich pieczenie. Wypróbowałam popularny w
internecie przepis Kaeru z MniamMniam.pl. To był strzał w dziesiątkę, tyle osób
zachwycało się pierniczkami z tego przepisu, nie mogli się mylić. Rzeczywiście
są fantastyczne! Zrobiłam pierniki z połowy porcji, wyszło ich całkiem sporo bo
aż cztery pełne blachy! Bardzo polecam!
PRZEPIS
NA MIĘKKIE PIERNICZKI
(4
blachy pierników)
Składniki
:
500 g mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
200 g miodu
2 łyżki przyprawy
korzennej
125 g masła
100 g kwaśnej śmietany
18% (w temperaturze pokojowej)
1 ½ łyżeczki sody
2 białka
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka
Lukier
:
1 ½ szklanki cukru
pudru
4-5 łyżek gorącej wody
Jak
zrobić miękkie pierniczki :
W misce wymieszać mąkę
i kakao. W garnuszku umieścić miód i przyprawę korzenną, podgrzać aż składniki się
połączą, dodać masło, ściągnąć z palnika, odstawić aż się rozpuści i całość wystygnie.
Śmietanę umieścić w miseczce, dodać sodę, wymieszać. Białko wlać do suchej
miski, ubijać na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana, wówczas dodawać po
1 łyżce cukru. Po każdym dodaniu miksować przez chwilę, na koniec powinna powstać
gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Dodać do mąki z kakao, wymieszać łyżką,
dodać miód, wymieszać, na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Miskę zakryć
folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto w tym czasie
zgęstnieje. Po upływie doby należy je wyciągnąć, łyżką wyciągać po trochu,
lekko ugniatać i rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie. Nie wałkować cienko, najlepiej
tak na grubość 4-5 mm. Wykrawać pierniczki i układać w odstępach na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12
minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Przygotować lukier : wymieszać
razem cukier puder i gorącą wodę (jeśli lukier jest za gęsty dodać więcej wody,
jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Polukrować pierniczki.
Mam takie śmieszne pytanie czy Pani piecze w termoobiegu czy góra-dół ?
OdpowiedzUsuńGóra-dół bez termoobiegu :).
UsuńJak długo można je przechowywać
OdpowiedzUsuńU nas nie stały dłużej niż 7 dni, ale myślę, że do 10 dni na spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku :).
UsuńA jaki miód? Sztuczny czy prawdzi?
OdpowiedzUsuńZawsze używam prawdziwego, naturalnego miodu :)
UsuńZy zamiast smietany kwasnej moge oddac jogort lub kefir
OdpowiedzUsuńMożna dodać jogurt naturalny.
UsuńCzy ciasto koniecznie musi leżeć w lodówce 24 h, bo zgęstniało już po 7/8 h?
OdpowiedzUsuńJeśli zgęstniało na tyle, że bez problemu można je rozwałkować i wycinać pierniki to oczywiście można wyciągnąć szybciej :). Pozdrawiam! :)
UsuńMi to od razu gęste wyszlo
OdpowiedzUsuńWyszły rewelacyjne <3
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Smacznego i wesołych Świąt! :)
UsuńSuper przepis tylko : "kakałem"?
OdpowiedzUsuńPoprawione, dzięki! ;)
UsuńCzy można wsadzić ciasto do zamrażalnika na kilka godzin zamiast do lodówki na 24?
OdpowiedzUsuńMożna sprawdzać czy ciasto zgęstniało i wyjąć jak już będzie gotowe do dalszej obróbki :), jeśli zgęstnieje szybciej to nie widzę problemu ;). Pozdrawiam!
UsuńMam w piekarniku tylko opcje z termoobiegiem. Czy pierniczki wyjdą,? I jaka temperatura musi być
OdpowiedzUsuńProszę piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem i pilnować czasu, być może będzie trzeba wyciągnąć je troszkę szybciej, najlepiej zaglądać do nich i sprawdzać czy są już upieczone, pozdrawiam!
Usuń