Śledzik pod pierzynką
to warstwowa sałatka ze śledziem,
cebulką, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, buraczkami i jajkami. Każdą warstwę
smarujemy majonezem. Gotową sałatkę najlepiej odłożyć na kilka godzin do
lodówki, żeby smaki się przegryzły ;). Jest wspaniała! Bardzo smaczna i
kolorowa. To moja ulubiona sałatka ze śledziem. W tym roku na pewno zagości na
moim świątecznym stole. Można przygotować pojedyncze porcje dla każdego z gości
z osobna, wówczas najlepiej zrobić ją w szklaneczkach lub małych salaterkach
lub tak jak na zdjęciu w jednej większej misce. Ta porcja wchodzi idealnie do miski o średnicy 20 cm.
PRZEPIS
NA ŚLEDZIKA POD PIERZYNKĄ
Składniki
:
4 filety ze śledzia
1 cebula
3 średnie ziemniaki
4 ogórki kiszone
3 średnie buraki
3 jajka
majonez
sól, pieprz
Jak
zrobić śledzika pod pierzynką :
Filety ze śledzia,
jeśli są zbyt słone należy namoczyć w wodzie lub mleku. Ułożyć śledzie w
naczyniu, zalać zimną wodą lub mlekiem, po godzinie wyciągnąć, odkroić mały
kawałek i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, należy zmienić wodę
lub mleko i moczyć je dłużej. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i
pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki ugotować w osobnym
garnku. Ugotowane warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, buraki zetrzeć na
tarce na dużych oczkach. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru
wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo (jak
ugotować jajko na twardo – klik), ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. Do miski przełożyć śledzie i cebulę, oprószyć pieprzem i wymieszać. Na
śledziach rozsmarować warstwę majonezu. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem,
wymieszać z ogórkiem kiszonym, ułożyć kolejną warstwę w naczyniu i posmarować majonezem.
Na to ułożyć buraczki, posmarować majonezem. Na koniec posypać wierzch startymi
jajkami. Sałatkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz