Pyszna jarzynowa, do
której tak naprawdę możecie dodać swoje ulubione warzywa, choć ja o tej porze
roku bardzo polecam szczególnie kalafior i brokuł. Do zupy dodałam łososia
przez co jest ona o wiele bardziej sycąca. Na koniec zabieliłam kwaśną śmietaną,
smakuje rewelacyjnie! Polecam!
PRZEPIS
NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z ŁOSOSIEM
(6
porcji)
Składniki
:
1 ½ l wywaru warzywnego
½ brokuła
½ małego kalafiora
200 g żółtej fasolki
szparagowej
1 marchewka
3-4 małe ziemniaki
400 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%
sól, pieprz
Jak
zrobić zupę jarzynową z łososiem :
Brokuł i kalafior
pokroić na małe różyczki. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na mniejsze
kawałki. Marchew obrać i pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w
kostkę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt małe bo ryba się rozpadnie
podczas gotowania). Wywar podgrzać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło,
wrzucić kalafior, fasolkę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut
często mieszając, następnie zalać ciepłym wywarem, dodać sporą szczyptę soli i
mniejszą pieprzu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut. Po
tym czasie dorzucić brokuł i ziemniaki, po 2 minutach dodać łososia i gotować
jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do kubka wlać
śmietanę, dodać kilka łyżek gorącej wody, wymieszać i wlać do zupy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz