Rozgrzewające i szybkie
w przygotowaniu meksykańskie danie jednogarnkowe – chili con carne. Z mieloną
wołowiną, papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami, doprawione kminem
rzymskim i oregano. Można je podawać z ryżem i obowiązkowo dodatkiem kwaśnej
śmietany oraz świeżą kolendrą. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo sycące!
PRZEPIS NA CHILI CON CARNE
(4
porcje)
Składniki
:
500 g mielonej wołowiny
1 papryczka chili
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej
fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1 opakowanie krojonych
pomidorów
½ szklanki wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka oregano
szczypta cukru
sól
Do
podania :
ryż
kwaśna śmietana
kolendra
Jak zrobić chili con carne :
Cebulę i czosnek obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Czerwoną paprykę
pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć. W
garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać papryczkę i
czosnek, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać mięso, posolić, doprawić kuminem
i oregano. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać krojone pomidory,
wodę, czerwoną paprykę i po szczypcie cukru i soli. Gotować na małym ogniu
przez 15 minut. Na koniec dorzucić czerwoną fasolę i kukurydze, gotować jeszcze
5 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz