Makaron z łososiem i koperkiem


Uwielbiam takie przepisy! Kilka składników, maksymalnie 15 minut roboty i bardzo smaczny, sycący posiłek gotowy. Połączenie wędzonego łososia, śmietanki i koperku jest absolutnie fantastyczne! Zapiszcie przepis i gotujcie, smacznego!


makaron z lososiem wedzonym smietanka koperkiem


PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

(2 porcje)


Składniki :
250 g makaronu kokardki
150 g wędzonego łososia
½ małej cebuli
sok z cytryny
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy
pieprz
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Jak zrobić makaron z łososiem i koperkiem :

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1-2 minuty. Następnie dodać łososia, skropić odrobiną soku z cytryny, smażyć przez chwilę, wlać śmietankę, dodać koperek i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli sos się nie zagęści można dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Ponownie zagotować i odstawić z palnika. Makaron nałożyć do miseczek, polać przygotowanym sosem. Podawać od razu.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

2 komentarze

  1. Prosto i smacznie, właśnie podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuje :)
    Ja robię w innej wersji,
    50 g makaronu kokardki lub świderki
    150 g wędzonego łososia
    150 g sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur i Roquefort) według gustu i upodobań
    150 ml śmietanki kremówki
    1- 2 łyżki posiekanego koperku
    pieprz
    Smacznego :D

    OdpowiedzUsuń