Skagnerora to jedna z
bardziej popularnych sałatek w Szwecji. Skandynawowie uwielbiają krewetki i
jedzą ich całkiem sporo. Ta sałatka skradła moje serce podczas jednej z
wycieczek do Szwecji, tak nam zasmakowała, że postanowiłam poszperać w
internecie i przygotować ją w domu. W pierwotnej wersji przepis zawierał jedynie
krewetki, majonez i koperek, ale jak większość przepisów ewoluował i został
wzbogacony o crème fraiche, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i szczypiorek.
Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po
przygotowaniu, ale można ją zrobić szybciej i odłożyć na kilak godzin do
lodówki, smakuje równie dobrze! Najlepiej podawać ją z chrupiąca bagietką.
Smacznego!
PRZEPIS NA SKAGNERORA – SZWEDZKĄ SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
(2-3
porcje)
Składniki
:
400 g mrożonych
krewetek
2 łyżki kwaśnej śmietany
18%
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki chrzanu
½ łyżeczki otartej
skórki z cytryny
2 łyżki drobno
posiekanego koperku
2 łyżki drobno
posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Jak zrobić skagnerora – szwedzką sałatkę krewetkową :
Krewetki rozmrozić, obrać
i w razie potrzeby oczyścić. W garnku zagotować wodę, osolić, do gotującej się wody wrzucić rozmrożone
krewetki. Gotować przez 1-2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody.
Wyciągnąć łyżką cedzakowa, do miski, zalać zimną wodą. Po kilku chwilach
odsączyć i niedbale pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać razem
śmietanę, majonez, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i po szczypcie soli i
pieprzu. Dodać do krewetek razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Wymieszać, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Bardzo dobry sos. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń