Lubicie faszerowane
ziemniaki? Ja uwielbiam! Tym razem przygotowałam je z dodatkiem brokułu,
podsmażonej cebulki i sera z niebieską pleśnią. Fantastyczne połączenie! Bardzo
nam smakowały i na pewno będę je robiła często :). Jeśli Wam mało to
przypominam przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem i serem – klik.
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki
:
4 średnie ziemniaki
4 duże różyczki brokułu
4 łyżki śmietanki
kremówki
½ cebuli
3 łyżki sera z
niebieską pleśnią
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym :
Ziemniaki ugotować w
mundurkach (czas zależy od wielkości ziemniaka, średnie gotuję 40 minut). Odlać
z wody, odstawić do przestygnięcia. Różyczki brokułu wrzucić do osolonej,
gotującej się wody, gotować przez około 3 minuty (powinny zmięknąć, ale nadal
być jędrne). Wyciągnąć, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni
rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut,
aż ładnie się zarumieni, odstawić na bok. Przestudzone ziemniaki przekroić na
pół. Ze środka wydrążyć miąższ, przełożyć go do miski. Dodać kremówkę, odrobinę
soli i pieprzu i rozgnieść widelcem. Jeśli ziemniaki nadal będą suche należy dodać
więcej śmietanki. Dodać podsmażoną cebulę i 2 łyżki pokruszonego sera z
pleśnią, wymieszać. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków i ponownie
delikatnie wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić ziemniaki. Wierzch posypać
pozostałym pokruszonym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz