Prosty i tani pomysł na
obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze
świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie
mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach
papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i
gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.
PRZEPIS NA PULPETY RYBNE W SOSIE CHRZANOWYM
(10 pulpetów)
Pulpety
:
500 g filetów z mintaja
lub innej białej ryby
1 mała cebula
1 jajko
3-6 łyżek bułki tartej
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
pulpetów
Sos
chrzanowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka maki
pszennej
1 płaska łyżka mąki
ziemniaczanej
2-3 łyżki chrzanu
sól, pieprz
Jak zrobić pulpety rybne w sosie chrzanowym :
Jeśli przygotowujemy
pulpety z mrożonej ryby, należy ją rozmrozić i dokładnie odsączyć na papierowych
ręcznikach. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zmielić w
maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soli,
sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, należy
jej dodać tyle, żeby pulpety były zwarte i trzymały kształt, zbyt miękkie
rozpadną się w czasie gotowania. W garnku podgrzać wywar. Pulpety obtoczyć w
mące i wrzucić do wywaru. Gotować na małym ogniu przez 12-13 minut. Następnie wyciągnąć
je łyżką cedzakową na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i
ziemniaczaną. Wlać do gotującego się wywaru jednocześnie go mieszając. Doprowadzić
do zagotowania, dodać chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć
pulpety, zagotować, ściągnąć z palnika.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz