Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami


Dawno nie było zupy! Może dlatego, że ta zima to nie zima. Wiadomo, że w chłodne dni najlepiej rozgrzewa dobra zupa, a takich dni mamy niewiele w tym sezonie. Dzisiaj przepis na nie byle jaką zupę, bo serową z brokułem, marchewką i ziemniakami. Pyszna, kremowa, dzięki dodatkowi serka topionego. Zaraz po ugotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, wówczas smakuje jeszcze lepiej!


zupa serowa z brokulem marchewka i ziemniakami


PRZEPIS NA ZUPĘ SEROWĄ Z BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I ZIEMNIAKAMI

(4 porcje)


Składniki :
1 l rosołu drobiowego
1 brokuł
1 duża marchewka
2 ziemniaki
½ cebuli
100 g serka topionego, np. gouda lub ementaler
2 łyżki oliwy
sól


Jak zrobić zupę serową z brokułem, marchewką i ziemniakami :

Cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Brokuł podzielić na różyczki. Rosół podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć kolejne 2 minuty co jakiś czas mieszając. Zalać ciepłym rosołem, dodać szczyptę soli. Doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ściągnąć pokrywkę dodać brokuł, gotować kolejne 4-5 minut. Na sam koniec do zupy dodać pokrojony na małe kawałki serek topiony. Dokładnie wymieszać, aż cały się rozpuści. W razie potrzeby doprawić zupę solą.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

2 komentarze

  1. Bardzo dobra zupka, szybka w przygotowaniu. Od razu zrobiłam większą porcję :)

    OdpowiedzUsuń