Pyszny, zdrowy, domowy
chleb orkiszowy na zakwasie żytnim. Ma charakterystyczny lekko orzechowy smak. Jest
przyjemnie wilgotny w środku i zachowuje świeżość przez kilka dni. Należy
uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o jego czas wyrastania. Chleby na
zakwasie, które bezpośrednio po połączeniu składników przekładamy do foremki
wyrastają w niej dłużej niż chleby pieczone dwu, trzyetapowo. U każdego z was
ten czas może być różny, zależy to głównie od dojrzałości zakwasu i
tego jak ciepło jest w pomieszczeniu. Dlatego w przepisie podaję taki rozstrzał
od 4 do 12 godzin wyrastania. U mnie ten chleb wyrasta ok. 8
godzin.
PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
Składniki
:
80 g zakwasu żytniego dokarmionego
dzień wcześniej
350 g mąki orkiszowej
pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej
jasnej
1 łyżeczka soli
450 ml letniej wody
Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie :
Wszystkie składniki umieścić
w dużej misce i dokładnie wymieszać. Następne przełożyć do foremki o długości
25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą łyżką. Przykryć kuchenną
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od tego jak
dojrzały mamy zakwas i jak ciepło jest w pomieszczeniu. Może to zająć od 4 do
nawet 12 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Wówczas posypujemy
je z wierzchu mąką i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut. Na
ostatnie 5 minut można wyciągnąć je z foremki, żeby lepiej przypiec boki
chleba. Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy na kratkę do całkowitego
wystygnięcia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Jestem ciekawa tego chleba, na zdjęciu wygląda super, taki zwarty, wilgotny.
OdpowiedzUsuńIle wytrzymuje dni?W czym go Pani przechowuje?
Ja do tej pory tylko żytnie chlebki robię i mieszane z chlebową mąką.
Jaką Pani mąkę kupiuje?
Najdłużej stał u nas 3 dni i nadal był wilgotny. Chleb przechowuję albo w chlebaku albo zawijam w czystą kuchenną ściereczkę i odstawiam na blat. Kupuję mąkę orkiszową Gdańskie Młyny :) Polecam, chlebek jest bardzo smaczny :)
UsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy mogę po prostu użyć mąki orkiszowej 2000 w ilości 500g? I od razu kolejne pytanie odnośnie zakwasu, jak z nim postępować po wyjęciu z lodówki zanim dodam go do zaczynu? Pozdrawiam
Dzień dobry, jeśli chcesz użyć tylko mąki pełnoziarnistej przydałoby się zwiększyć ilość wody, żeby konsystencja była odpowiednia, myślę, że dałabym 25-50 ml wody więcej jeśli masa będzie dość gęsta. Odnośnie zakwasu, wyciągam go z lodówki, zostawiam na 2-3 godziny, żeby się ogrzał dodaję ok. 25 g mąki żytniej typ 2000 i 25-30 ml letniej wody, mieszam, zostawiam na 2-3 godziny i chowam z powrotem do lodówki. Kolejnego dnia wyciągam zakwas, zostawiam znowu na 2-3 godziny, żeby się ogrzał i wówczas przygotowuję ciasto na chleb.
UsuńWitam ponownie, mam pytanie odnośnie ilości dodawanego zakwasu.
OdpowiedzUsuńCzy na taką ilość mąki 500g powinna przypadać taka ilość zakwasu aktywnego (80g)?
Obojętnie jaka to będzie mąka? Np. 350 zytniej720 i 150 pszennej chlebowej 750.Lub sama żytnia 720.
Czy mąka (rodzaj)ma wpływ ile dodajemy zakwasu, czy raczej waga?
Witam! :) Jeśli piekę chleb w większości z jasnej mąki (na 500 g), daję 50-60 g zakwasu :).
UsuńCzyli jak ciemniejsza mąka, większy typ, np.1400 żytnia, 2000 to daje się wiecej zakwasu?
OdpowiedzUsuńCzy to zależy od ilości mąki?
Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź.
Pozdrawiam
Lidia
Jeśli chodzi o chleby pieczone jednoetapowo to do wyższego typu mąki daję trochę więcej zakwasu :).
UsuńMam zakwas i trzymam go w lodowce. W sobote chce upiec ten chlebek i zastanawiam sie jak mam zrobic: jutro rano (piatek) wyjmuje z lodowki; po 2-3 godz dokarmiam i znowu po 2-3 godz wkladam do lodowki a rano w sobote odmiarzem 80 g zakwasu i robie chleb wg przepisu. Czy tak bedzie ok?
OdpowiedzUsuńZakwas mam od okolo 2-3 mcy, czyli mlody.
Można wyciągnąć zakwas w piątek pod wieczór, zostawić na 2-3 godziny, dokarmić i zostawić już na blacie w kuchni, żeby popracował, rano wstawić chleb a resztę zakwasu schować do lodówki :).
UsuńDziekuje za odpowiedz. Chleb smakuje wybornie.
Usuńczesc, nie musisz czekac az zakwas ostygnie, zeby go dokariac. Ja tez tak robilam, bo tylko takie porady znalazlam na internecie, ale to jest dlugie i meczace i trzeba byc caly czas w domu. Poszlam do piekarza, ktory robi chleby na zakwasie i pogadalam z nim. Powiedzial mi, ze on nigdy nie czeka az zakwas sie ociepli i ze lubi pracowac tylko z zimnym zakwasem. Zaczelam robic jak on i nie widze zadnej roznicy oprocz tego, ze zajmuje mi to mniej czasu. Czyli dokarmiam zakwas, ktory wyjmuje prosto z lodowki, po podwojemiu objetosci co umnie trwa okolo 4 godzin chowam go do lodowki i uzywam albo nastepnego dnia albo za dwa dni. Trzeciego dnia nie probowalam,moze juz by go trzeba bylo dokarmic, ale dwa dni po karmieniu moze spokojnie byc w lodowce i czekac na uzycie.
UsuńChciałam serdecznie podziękować za ten przepis. Kupiłam zakwas i szukałam prostego przepisu na chleb orkiszowy. Wypróbowałam kilka ale ten jest najlepszy. Chlebki wychodzą aż miło :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Życzę udanych wypieków :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy chleb wyrabiasz / mieszasz lyzka czy uzywasz miksera, robota, etc? Jesli chcialabym skorzystac z robota, to jakie obroty i jak dlugo wyrabiac?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie mieszam łyżką, nigdy nie używałam robota więc nie doradzę w tej kwestii. W niektórych przepisach używam miksera, ale tam gdzie jest łyżka chodzi o to, żeby ciasta nie mieszać za mocno, dlatego robię to ręcznie :).
UsuńCzesc, sama tez pieke chleb orkiszowy, ale z przepisu na dwie czesci, tzn, ze najpierw lacze pol porcji maki, sol, wode i zakwas, czekam az wyrosnie kilka godzin a potem dodaje druga czesc maki i znow czekam az wyrosnie i wtedy dopiere pieke. Trafilam na Twoj przepis, bo szukalam prostrzej i krotszej opcji. NIektore przepisy sa jednoczesciowe jak twoje a niektore maja dwie czesci wyrastania. Na czym polega roznica? Dzieki
OdpowiedzUsuńPiekę chleby jedno i dwuetapowe, różnica polega na czasie fermentacji ciasta co wpływa na smak i miękisz chleba.
UsuńCzy przesiewasz make przez sitko? Pieklam juz wiele razy ten chleb i zawsze bylo ok, bez przesiewania. Pytam jak Ty to robisz, bo moze powinnam przesiewac, choc wydaje mi sie, ze piekac chleby raczej maki nie przesiewa sie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Melbourne
Można przesiewać, ale nie jest to konieczne :).
UsuńCzy chleb orkiszowy wstawiamy do zimnego piekarnika?
OdpowiedzUsuńNie, do rozgrzanego na 220 stopni.
Usuńdzień dobry! czy mogłabym prosić o podpowiedź ile powinnam dać wody i zakwasu jeśli chciałabym upiec chleb tylko z mąki orkiszowej typ 630? będę wdzięczna za pomoc! :)
OdpowiedzUsuńW przyszłym tygodniu powinien pojawić się przepis na chleb orkiszowy z mąki 630 na zakwasie :).
UsuńTen przepis jest wspaniały, wielokrotnie przeze mnie i rodzinkę wypróbowany, dziękuję😀
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za komentarz! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń