Smak dzieciństwa!
Miękkie, puszyste drożdżówki po brzegi wypełnione słodką masą serową.
Rozpływają się w ustach! U nas w domu znikają błyskawicznie, najlepiej od razu
robić w podwójnej porcji! Inne pyszne przepisy na domowe drożdżówki znajdziecie
tu – klik.
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM
(8
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze
pokojowej
Masa
serowa :
300 g twarogu
półtłustego
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
kilka kropli ekstraktu
z wanilii
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami, kruszonką i cytrynowym lukrem :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 15 minut. Masło do ciasta rozpuścić na małym ogniu, odstawić do
przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione masło,
jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut (ciasto
będzie dość luźne, po wyrośnięciu zgęstnieje). Następnie zakryć miskę kuchenną
ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować masę serową
: twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce, dodać masło, cukier puder, żółtko i
ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto
przełożyć na blat i całe oprószyć mąką, podzielić na 8 równych części. Z każdej
uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu, następnie dłonią spłaszczyć, na
koło o średnicy około 9 cm. Jeśli kawałki będą się lepiły do dłoni, można je
lekko oprószyć mąką. Układać je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. W
środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko
szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. Brzegi
posmarować rozmąconym jajkiem. Wgłębienia wypełnić masą serową. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (powinny wyraźnie się zarumienić).
Wyciągnąć, odstawić do przestudzenia. Smacznego!
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz