Kotlety mielone z indyka z pieczarkami


Smaczne, lekkie kotlety z mielonego mięsa indyka z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Uwielbiamy je i często przyrządzamy na obiad. Zazwyczaj podaję je z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami, ale świetnie będzie pasować też sałata ze śmietaną czy mizeria. Można też przygotować do nich sos pieczarkowy.


kotlety mielone z indyka z pieczarkami


PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI

(8 sztuk)


Składniki :
500 g piersi z indyka
150 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej


Jak zrobić kotlety mielone z indyka  z pieczarkami :

Pierś z indyka zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż pieczarki przestaną być surowe i cała woda odparuje. Odstawić do wystudzenia, następnie dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić : dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano z obu stron.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

2 komentarze