Smaczne, lekkie kotlety
z mielonego mięsa indyka z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Uwielbiamy je i
często przyrządzamy na obiad. Zazwyczaj podaję je z puree ziemniaczanym i gotowanymi
warzywami, ale świetnie będzie pasować też sałata ze śmietaną czy mizeria.
Można też przygotować do nich sos pieczarkowy.
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI
(8
sztuk)
Składniki
:
500 g piersi z indyka
150 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej
Jak zrobić kotlety mielone z indyka z pieczarkami :
Pierś z indyka zmielić
w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na
tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć
przez 2-3 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż
pieczarki przestaną być surowe i cała woda odparuje. Odstawić do wystudzenia,
następnie dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić : dodać 1 płaską łyżeczkę soli
i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Formować kotlety,
obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano
z obu stron.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
jakie delikatne! pyszności!
OdpowiedzUsuńSmakowite kotlety :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń