Ciasto Bounty


Dzisiaj coś dla wielbicieli kokosu! Ciemny biszkopt z masą kokosową i polewą czekoladową. Pyszne ciasto, dla którego inspiracją jest równie pełen kokosu batonik Bounty. Przepis jest na dużą blachę, wszyscy się najedzą :). Ciasto należy przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyciągać, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej, wtedy smakuje najlepiej! Polecam!


ciasto bounty przepis


PRZEPIS NA CIASTO BOUNTY



Biszkopt :
5 dużych jajek
175 g cukru
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao
100 ml oleju

Nasączenie biszkoptu :
100 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Masa kokosowa :
750 ml mleka
250 g wiórków kokosowych
125 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
200 g masła

Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
wiórki kokosowe


Jak zrobić ciasto Bounty :

Przygotować biszkopt

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w dużej suchej misce. Ubić mikserem na sztywno, następnie nadal miksując stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru masa powinna być sztywna i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Następnie wlać olej i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha 25x35 cm). Wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia.

Następnie biszkopt wyciągnąć z blaszki, w razie potrzeby wyrównać nożem. Wymieszać wodę, sok z cytryny i cukier puder. Nasączyć biszkopt. Przełożyć go z powrotem do blaszki.

Przygotować masę kokosową

Do garnka wlać 700 ml mleka, dodać wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy. Wstawić na mały ogień, często mieszać. Kiedy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować nadal często mieszając przez około 10 minut (masa jest bardzo gęsta, tak ma być, dlatego ważny jest mały ogień i częste mieszanie, żeby jej nie przypalić!). Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, mieszać aż całe się rozpuści. Ponownie zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem z budyniu. Wlać do gotującej się masy. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Ściągnąć z palnika i od razu wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki (ja wstawiam na całą noc).

Przygotować polewę

Do garnuszka wlać śmietankę, wstawić na palnik. Śmietanka ma się mocno podgrzać, ale nie zagotować. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Gorącą śmietankę ściągnąć z palnika, wsypać czekoladę i mieszać aż cała się rozpuści. Gotową polewą polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto przechowywać w lodówce, przed konsumpcją wyciągnąć i ogrzać do temperatury pokojowej.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz