Proste ciasto
maślankowe, u mnie z truskawkami, ale możecie je przygotować z dowolnymi
ulubionymi owocami i słodką kruszonką. Jest przyjemnie wilgotne i puszyste. Idealne
ciasto z owocami na lato. Pamiętajcie, żeby maślankę i jajka wyciągnąć około 3
godziny przed rozpoczęciem pieczenia, muszą ogrzać się do temperatury
pokojowej.
PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANKOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki
:
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
175 g drobnego cukru
250 ml maślanki
125 ml oleju
słonecznikowego lub rzepakowego
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Kruszonka
:
40 g mąki pszennej
25 g drobnego cukru
25 g zimnego masła
Dodatkowo
:
300 g truskawek
cukier puder
Jak zrobić ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką :
Maślanka i jajka
powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do
pieczenia i cukier, wymieszać. Do drugiej miski wlać maślankę, olej, ekstrakt z
wanilii, wbić jajka, wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Do mokrych
składników dodać suche i wymieszać łyżką. Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na
mniejsze kawałki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 20x30 wyłożonej papierem
do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki. Składniki na kruszonkę
umieścić w misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Gotowa
kruszonką posypać owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut
(do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz