Szynka i groszek to bardzo smaczne połączenie, które pokazywałam już przy okazji przepisu na zapiekankę z szynką, groszkiem i sosem serowym – klik. Dzisiaj pokażę przepis na ekspresowy makaron, który możecie przygotować na obiad lub kolację, myślę, że polubią go też dzieciaki :). W tym przepisie można wykorzystać każdy rodzaj szynki, dobrze sprawdzi się szynka suszona jak prosciutto, ale jeśli wolicie delikatniejsze smaki użyjcie na przykład zwykłej konserwowej.
PRZEPIS NA MAKRON Z SZYNKĄ I GROSZKIEM
(2
porcje)
Składniki
:
200 g makaronu kokardki
100 g szynki
70 g mrożonego
zielonego groszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
100 ml śmietanki
kremówki
sól, pieprz
parmezan lub grana
padano
Jak
zrobić makaron z szynka i groszkiem :
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Groszek wrzucić
do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, następnie odcedzić. Czosnek
obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek,
smażyć przez 1 minutę, dodać szynkę, smażyć kolejną minutę na niezbyt dużym
ogniu. Wrzucić groszek, zalać śmietanką, dodać odrobinę soli i pieprzu. Gotować
na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wrzucić makaron, wymieszać. Nakładać na
talerze i posypać startym serem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Bardzo fajny pomysł na szybi i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i tani obiad! Przepis zagościł na stałe w mojej studenckiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Pozdrawiam :)
Usuń