Makaron z szynką i groszkiem

Szynka i groszek to bardzo smaczne połączenie, które pokazywałam już przy okazji przepisu na zapiekankę z szynką, groszkiem i sosem serowym – klik. Dzisiaj pokażę przepis na ekspresowy makaron, który możecie przygotować na obiad lub kolację, myślę, że polubią go też dzieciaki :). W tym przepisie można wykorzystać każdy rodzaj szynki, dobrze sprawdzi się szynka suszona jak prosciutto, ale jeśli wolicie delikatniejsze smaki użyjcie na przykład zwykłej konserwowej.


makaron z szynka i groszkiem

PRZEPIS NA MAKRON Z SZYNKĄ I GROSZKIEM

(2 porcje)

 


Składniki :

200 g makaronu kokardki

100 g szynki

70 g mrożonego zielonego groszku

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

100 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz

parmezan lub grana padano

 


Jak zrobić makaron z szynka i groszkiem :

Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Groszek wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, następnie odcedzić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę, dodać szynkę, smażyć kolejną minutę na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić groszek, zalać śmietanką, dodać odrobinę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wrzucić makaron, wymieszać. Nakładać na talerze i posypać startym serem.

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

3 komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na szybi i smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny i tani obiad! Przepis zagościł na stałe w mojej studenckiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń