PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM
Składniki
:
2 pstrągi
sok z połowy cytryny
50 g miękkiego masła
1 łyżka drobno
posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jak zrobić pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowo-czosnkowym :
Masło wymieszać w
miseczce z pietruszką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i
pieprzu. Włożyć do zamrażalki na około 30 minut (powinno stwardnieć). Pstrągi
oczyścić, umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Skropić
sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć w środku i na zewnątrz. Masło wyciągnąć
i pokroić w cienkie plastry. Ryby ułożyć na kawałku papieru do pieczenia (każdą
osobno). Masło włożyć do środka ryby i ułożyć kilka plastrów na zewnątrz. Papier
zawinąć tak, żeby przykryć rybę i zawinąć boki jak w cukierku. Piec w temperaturze
190 stopni przez około 25 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
A jak konkretnie upiec tego pstrąga, jak długo go piec i w jakiej temp? Z rybami jestem na bakier, ale ten pstrąg na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :)Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, ale ucięło przepis! Dziękuję za komentarz, już uzupełniłam :) Pozdrawiam :)
Usuń