Smaczna i prosta w
wykonaniu surówka z młodej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i koperku.
Fantastyczny dodatek do obiadu lub dań z grilla.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY
(4
porcje)
Składniki
:
500 g młodej kapusty
½ cebuli
1 duża marchewka
2 łyżki posiekanego
koperku
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty :
Kapustę poszatkować,
przełożyć do miski, lekko posolić, odstawić. Cebulę i marchewkę obrać, cebulę
pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do
kapusty razem z koperkiem, wymieszać. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny,
szczyptą soli i pieprzu, wlać do surówki, dodać szczyptę cukru, ponownie
wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i
pieprzem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Pysznie :) robię podobną jak tylko pojawia się młoda kapusta :)
OdpowiedzUsuń