Surówka z młodej kapusty


Smaczna i prosta w wykonaniu surówka z młodej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i koperku. Fantastyczny dodatek do obiadu lub dań z grilla.


surowka z mlodej kapusty z cebula marchewka i koperkiem


PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY

(4 porcje)


Składniki :
500 g młodej kapusty
½ cebuli
1 duża marchewka
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty :

Kapustę poszatkować, przełożyć do miski, lekko posolić, odstawić. Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty razem z koperkiem, wymieszać. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu, wlać do surówki, dodać szczyptę cukru, ponownie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

1 komentarz

  1. Pysznie :) robię podobną jak tylko pojawia się młoda kapusta :)

    OdpowiedzUsuń