Kiedy kilka lat temu
pierwszy raz kupiłam pęczek zielonych szparagów przygotowałam je właśnie w ten
sposób – zawinęłam w szynkę i upiekłam. To był strzał w dziesiątkę! Proste, ale
jednocześnie efektowne i bardzo smaczne! Możecie użyć szynki parmeńskiej lub
jakiekolwiek innej szynki dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, dobrze sprawdzą
się też cienkie plastry boczku. Czasami przygotowujemy takie szparagi na kolację
a czasem jako dodatek do chyba najbardziej popularnego letniego obiadu –
młodych ziemniaków z koperkiem i jajka sadzonego, smakują rewelacyjnie!
PRZEPIS NA SZPARAGI W SZYNCE
Składniki
:
18 zielonych szparagów
6 plastrów szynki
dojrzewającej
oliwa
sól
Jak zrobić szparagi w szynce :
Ze szparagów ułamać
końce (same złamią się we właściwym miejscu) i wyrzucić. Szparagi równo
przyciąć, opłukać, następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Zawijać po 3
szparagi w plaster szynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Główki szparagów posmarować oliwą i posypać solą. Piec w temperaturze 190
stopni przez około 12 minut (szparagi powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne).
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
W ogóle jakoś w tym sezonie zaniedbałam szparagi :/
OdpowiedzUsuńSwój pierwszy pęczek też upiekłam ;)
...z parmezanem i potem chciało mi się ich ciągle;)
oj to ostatni czas na to pyszne danie bo zaraz będzie po sezonie!
OdpowiedzUsuń