Na zakończenie sezonu
na szparagi mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę makaronową. Jeśli lubicie takie proste dania z dodatkiem
sezonowych warzyw, na pewno przypadnie Wam do gustu. U nas znika w mgnieniu
oka, więc jeśli uda się Wam jeszcze kupić jakiś ładny pęczek szparagów koniecznie
wypróbujcie!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
(4
porcje)
Składniki
:
250 g makaronu penne
½ pęczka zielonych
szparagów
5 suszonych pomidorów z
zalewy
100 g szynki prosciutto
cotto
125 ml śmietanki
kremówki
150 g żółtego sera
sól
Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szparagami, szynką i suszonymi pomidorami :
Makaron ugotować al dente.
Ze szparagów ułamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i
wyrzucić. Szparagi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić je do gotującej
się, osolonej wody. Gotować 3 minuty. Odcedzić. Pomidory odsączyć z zalewy i
drobno posiekać. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Do kremówki dodać pomidory
i sporą szczyptę soli, wymieszać. Makaron wymieszać ze szparagami, szynką, małą
garścią żółtego sera i kremówką wymieszaną z pomidorami. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20
minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz