Zapiekanka makaronowa ze szparagami, szynką i suszonymi pomidorami


Na zakończenie sezonu na szparagi mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę makaronową.  Jeśli lubicie takie proste dania z dodatkiem sezonowych warzyw, na pewno przypadnie Wam do gustu. U nas znika w mgnieniu oka, więc jeśli uda się Wam jeszcze kupić jakiś ładny pęczek szparagów koniecznie wypróbujcie!


zapiekanka makaronowa ze szparagami szynka suszonymi pomidorami


PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

(4 porcje)


Składniki :
250 g makaronu penne
½ pęczka zielonych szparagów
5 suszonych pomidorów z zalewy
100 g szynki prosciutto cotto
125 ml śmietanki kremówki
150 g żółtego sera
sól


Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szparagami, szynką i suszonymi pomidorami :

Makaron ugotować al dente. Ze szparagów ułamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Szparagi umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić je do gotującej się, osolonej wody. Gotować 3 minuty. Odcedzić. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Do kremówki dodać pomidory i sporą szczyptę soli, wymieszać. Makaron wymieszać ze szparagami, szynką, małą garścią żółtego sera i kremówką wymieszaną z pomidorami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz