Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami i lekką, budyniową pianką. Smakuje trochę jak sernik, ale jest dużo lżejsze. Fantastyczne! Użyłam truskawek, ale równie dobrze można je zrobić z malinami albo jagodami. Świetne ciasto na lato, w tym sezonie pieczemy je na okrągło :). Bardzo polecam :).
PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
Ciasto
kruche :
375 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
5 żółtek
Budyniowa
pianka :
5 białek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka esencji z
wanilii
2 opakowania budyniu
śmietankowego bez cukru (2x40g)
125 ml oleju
Owoce
:
ok. 500 g truskawek
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :
Przygotować ciasto
kruche : na blat przesypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać
masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtka i zagnieść jednolite
ciasto. Podzielić je na dwie części : jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć
każdą osobno w folię i odłożyć do zamrażalki na około półtorej godziny (ciasto
powinno porządnie stwardnieć, można je sprawdzić już po godzinie). Po tym
czasie wyciągnąć większy kawałek i zetrzeć na tarce na dużych oczkach,
równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20x30). Lekko
przygnieść je dłonią. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (czas
zależy od piekarnika, ciasto powinno się dobrze wypiec, być zarumienione na
całej powierzchni). Wyciągnąć i odstawić.
Truskawki umyć,
pozbawić szypułek, duże przekroić na pół.
Przygotować piankę : w
suchej misce umieścić białka, ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywna
pianę, następnie dalej miksując dodawać po 1 łyżce cukru. Dodać esencję
waniliową i proszek z obu budyniów, zmiksować do połączenia składników i dalej
miksując zacząć powoli wlewać małą strużką olej.
Pianę przełożyć na
wystudzony spód. Wyrównać i ułożyć na niej truskawki (przecięciem do góry). Na
owoce zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40-45
minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto przechowywać w
lodówce.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Całkiem nieźle wyszło. Jak z cukierni z tym że wykonane własnymi rękami. Dobry przepis, warte kontynuacji.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za komentarz :) cieszę się, że ciasto smakowało :) pozdrawiam! :)
Usuń