Ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką

Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami i lekką, budyniową pianką. Smakuje trochę jak sernik, ale jest dużo lżejsze. Fantastyczne! Użyłam truskawek, ale równie dobrze można je zrobić z malinami albo jagodami. Świetne ciasto na lato, w tym sezonie pieczemy je na okrągło :). Bardzo polecam :).

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ



Ciasto kruche :

375 g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 g zimnego masła

5 żółtek

 

Budyniowa pianka :

5 białek

200 g drobnego cukru

1 łyżeczka esencji z wanilii

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)

125 ml oleju

 

Owoce :

ok. 500 g truskawek

 

Dodatkowo :

cukier puder

 


Jak zrobić ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :


Przygotować ciasto kruche : na blat przesypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części : jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć każdą osobno w folię i odłożyć do zamrażalki na około półtorej godziny (ciasto powinno porządnie stwardnieć, można je sprawdzić już po godzinie). Po tym czasie wyciągnąć większy kawałek i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20x30). Lekko przygnieść je dłonią. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (czas zależy od piekarnika, ciasto powinno się dobrze wypiec, być zarumienione na całej powierzchni). Wyciągnąć i odstawić.


Truskawki umyć, pozbawić szypułek, duże przekroić na pół.


Przygotować piankę : w suchej misce umieścić białka, ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywna pianę, następnie dalej miksując dodawać po 1 łyżce cukru. Dodać esencję waniliową i proszek z obu budyniów, zmiksować do połączenia składników i dalej miksując zacząć powoli wlewać małą strużką olej.


Pianę przełożyć na wystudzony spód. Wyrównać i ułożyć na niej truskawki (przecięciem do góry). Na owoce zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Ciasto przechowywać w lodówce.

 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

2 komentarze

  1. Całkiem nieźle wyszło. Jak z cukierni z tym że wykonane własnymi rękami. Dobry przepis, warte kontynuacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za komentarz :) cieszę się, że ciasto smakowało :) pozdrawiam! :)

      Usuń